Ranking wód mineralnych

użyteczność wód butelkowanych pod kątem zapotrzebowania na minerały

Która woda mineralna jest najlepsza?
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Odpowiedz może się różnić w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, nawyków żywieniowych, a nawet trybu życia. Przykładowo inne zapotrzebowanie na minerały będzie miała ciężarna kobieta, a inne małe dziecko czy osoba pracująca fizycznie. Oczywiście prezentowany na tej stronie ranking ma być istotną wskazówką pomocną w odpowiedzi na to pytanie.

Jaka jest wiarygodność rankingu NutriRank?
Wynik rankingu NutriRank może nie być istotny statystycznie między sąsiadującymi wodami, ponieważ:
Podsumowując, można przyjąć, że różnica między poszczzególnymi wodami większa niż kilka procent jest już znacząca.

Dlaczego ranking NutriRank nie uwzględnia anionu HCO3-?
Wynika to z kilku powodów. Po pierwsze, choć anion ten ma pewne właściwości zdrowotne, to brak zgodnych danych literaturowych na temat zalecanej dawki i jego ogólnego wpływu na organizm. Ponadto, w żadnym wypadku nie jest to składnik obligatoryjny diety człowieka. Ranking dotyczy składników mineralnych, natomiast HCO3- nie jest minerałem (z wodoru, tlenu i węgla zbudowane jest praktycznie wszystko czym się odżywiamy, więc raczej tych składników nam nie zabraknie). Istnieje także jeszcze jedna podstawowa przyczyna, aby odrzucić anion HCO3-, otóż zawartość tego jonu sztucznie zawyża tzw. mineralizację podaną na etykiecie butelki wody mineralnej.
Konsument często patrzy na stopień ogólnej mineralizacji podany na etykiecie wybierając tą, gdzie zobaczy większą ilość składników mineralnych. Czasem może zdażyc się sytuacja następująca: woda A ma 1500 mg/l składników mineralnych z czego 800 mg to HCO3- oraz woda B odpowiednio suma 2000 mg/l z czego 1400 przypada na HCO3-. Praktycznie każdy widząc taką sytuację wybierze wodę B, która tak naprawdę zawiera mniej istotnych składników mineralnych. Sutuacja taka była podstawową motywacją do stworzenia niniejszego rankingu, który ma za zadanie, w możliwie obiektywny sposób, porównać różne wody dostępne na rynku polskim.

Jaka jest różnica między wodą mineralną, źródlaną i leczniczą?
Jeszcze do niedawna (przełom lat 2010-2011) jako wody mineralne klasyfikowano tylko takie, które miały powyżej 1000 mg składników na każdy litr wody. Nowelizacja ustawy mówi, że nazwa „woda mineralna” nie zależy od poziomu zawartości składników mineralnych w wodzie i może być teraz stosowana do wszystkich wód wydobywanych spod ziemi, czyli z „pokładów mineralnych” niezależnie od stopnia ich mineralizacji (co też skutecznie zaczeli już wykorzystywać niektórzy producenci wody, w ciągu jednej chwili znaczna część wód źródlanych stała się wodami mineralnymi). Zmiana ta była jedną z głównych motywacji stworzenia prezentowanego na tej stronie rankingu.

Dlaczego wartość NutriRank dla wód leczniczych jest tak niska? Przecież te wody powinny być najlepsze, tak?
Wody lecznicze są to wody, które posiadają specyficzny skład mineralny lub proporcje poszczególnych minerałow pomocne w leczeniu niektórych schorzeń. Często dotyczy to jonów rzadko spotykanych w przyrodzie tj. lit, bor. Zwykle posiadają one mineralizację > 5000 mg/litr wody (przykładowo woda Zuber może posiadać do 24000 mg/l minerałów). Wykorzystuje się je w leczeniu takich chorób jak choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, nadkwasota, choroby wątroby i dróg żółciowych. Stosuje je się w celu obniżenia podwyższonego poziom cukru i cholesterolu we krwi (cukrzyca i miażdżyca) i wiele innych.
Należy jednak mieć na uwadze, że najczęściej są to wody, które można zakwalfikować jako solanki, gdzie większość jonów to Na+ i Cl-. Mając na względzie, że statystyczny Polak i tak zjada 10 razy więcej soli kuchennej niż powinien, nadmierne spożycie takich wód jest szkodliwe, stąd wynik NutriRank, mimo doskonałych właściwości leczniczych tych wód, może być ujemny. Tak naprawde, wynik taki wręcz potwierdza użyteczność rankingu, który był stworzony z myślą o codziennym piciu wody.
Pamietaj: wody lecznicze działają tak jak lekarstwo i nie należy ich spożywać na codzień, bo mogą zaszkodzić. Praktycznie na etykiecie każdej wody leczniczej napisane jest, że nie należy jej spożywać przez dłuższy czas bez konsultacji z lekarzem.

Dlaczego ranking nie uwzględnia walorów smakowych wody?
Jest to wyjątkowo subiektywna cecha wody i pomijając wyjątkowe przypadki niektórych wód o kwaśnym lub metalicznym posmaku nie da się odróżnić jednej wody od drugiej. Nie wierzysz? Zrób prosty eksperyment, kup kilka niegazowanych wód i nalej do identycznych kubków (niech to będą nawet najczęściej pite przez ciebie wody. Następnie daj je komuś do spróbowania i poproś o przyporządkowanie do określonej butelki. Wynik bedzie ... losowy.

Moja etykieta na danej wodzie różni się od podanej na stronie internetowej, dlaczego?
Skład wody może znacząco się zmieniać np. w zależności od pory roku, odwiertu itd. Ogólnie wody mineralne ustawowo powinny mieć stabilny skład mineralny nie odbiegający od tego co podane jest na etykiecie o więcej niż 20%